Karpervisserij


De wateren in en om Leeuwarden staan bekend om de goede karpervangsten. Niet alleen in de stadswateren in Leeuwarden, maar ook in de polders en kanalen rondom de stad en richting Dokkum kunnen mooie vangsten geboekt worden. De karpervissers hebben zich altijd goed weten te organiseren.

Naast Hsv Leeuwarden is er ook nog een specialistenclub 'Karperclub De Kleine Wielen'.
De club is opgericht met als doel de directe belangenbehartiging in en rondom de Kleine Wielen voor de karpervissers op te pakken.

Derde hengel

Landelijk is er een derde hengelvergunning ingevoerd door SVN. Sportvisserij Fryslân geeft in Friesland de vergunningen uit voor een derde hengel. Hsv Leeuwarden heeft al haar wateren ingebracht in deze vergunning. zie ook  Derde Hengelvergunning.

 

 Uitzetten

De spiegelkarper spreekt al langer tot de verbeelding van vele karpervissers. Het gaat achter niet zo goed met het spiegelbestand in Friesland. Om daar wat aan te doen is er onder de begeleiding van de KSN (Karperstudiegroep Nederland/Friesland) een landelijke trend ingezet om spiegels uit te zetten in onze boezem. Ook onze vereniging heeft steun toegezegd aan het project. Het gevolg hiervan is dat er in de omgeving van Leeuwarden diverse uitzettingen van jonge spiegels plaat hebben gevonden. Hsv Leeuwarden heeft 5 jaar lang elk jaar een bijdrage gedaan aan het project van de KSN.

Nachtvisserij

De nachtvisserij is regenwoordig landelijk geregeld. Voor Fryslân geldt dat Sportvisserij Fryslân (federatie) een nachtvisvergunning uitgeeft. Deze kunt u via www.visseninfriesland.nl aanvragen.

Hsv Leeuwarden sluit zich bijna geheel aan bij de landelijke en Friese ontwikkelingen. Er zijn echter uitzonderingen gemaakt voor het gebied van de Groene Ster (Kleine Wielen). Zie ook: uitzonderingen nachtvisserij Hsv Leeuwarden
 

Niet alleen is er aandacht voor de algemene ontwikkelingen van de nachtvisserij maar vooral ook voor de nachtvismogelijkheden van onze leden. In onze gemeente zijn de zaken best goed geregeld. We mogen het gehele jaar door in de gemeentelijke wateren in de nacht vissen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een nachtvispas(nachtverblijf) aan te schaffen. Anders dan doet vermoeden, is deze pas bedoeld voor toestemming van gebruik van een nachtonderkomen. Deze pas is verkrijgbaar bij Hengelsportzaak De Fuik in Leeuwarden (zie ook verkooppunten).